BeslenmeFitnessFitness / ErkekFitness / Kadın

Göbekteki Yağları Eritmenin 6 Bilimsel Yolu

  1. Şeker tüketmeyin ve şekerle tatlandırılmış içeceklerden kaçının

İlave edilmiş şeker oldukça sağlıksızdır.

Araştırmalar bunun metabolizma üzerinde çok zararlı etkileri olduğunu göstermektedir (2).

Şeker, yarı glukoz, yarı fruktozdur ve fruktoz, sadece karaciğer tarafından önemli miktarlarda metabolize edilebilir (3).

Fazla şekerli gıdalar tükettiğinizde, karaciğerde aşırı fruktoz yüklenmesi meydana gelir ve karaciğer bunu yağa dönüştürmek zorunda kalır (4).

Birçok araştırma, aşırı şekerin, genelde büyük miktarlarda fruktoz nedeniyle, göbekte ve karaciğerde yağ birikiminin artmasına neden olabileceğini göstermiştir  (5).

Bazıları, bunun şekerin sağlık üzerindeki zararlı etkilerinin arkasındaki ana mekanizma olduğunu düşünmektedir. Şeker, göbek ve karaciğerdeki yağı artırarak insülin direncine ve birçok metabolik soruna neden olur (6).

Sıvı şeker bu anlamda daha da zararlıdır. Sıvı kaloriler, beyin tarafından katı kalorilerle aynı şekilde algılanmaz, bu yüzden şekerle tatlandırılmış meşrubatlar içtiğinizde toplamda daha fazla kalori almış olursunuz (7, 8).

Araştırmalar, şekerle tatlandırılmış meşrubatların, günlük her porsiyon için, çocuklarda obezite riskinin %60 oranında artmasıyla ilişkilendirildiğini göstermektedir (9).

Beslenme programınızda şeker miktarını en aza indirmeye gayret edin ve diyetinizden şekerli içecekleri tamamen çıkarın.

Bunlar, şekerle tatlandırılmış meşrubatları, şekerli gazlı içecekleri, meyve sularını ve yüksek şekerli çeşitli sporcu içeceklerini içermektedir.

Bunların hiçbirinin meyveler için geçerli olmadığı aklınızda bulunsun. Meyve, son derece sağlıklıdır ve fruktozun olumsuz etkilerini azaltan bolca lif içerir.

Meyveden alınan fruktozun miktarı, yüksek oranda rafine şeker içeren bir diyetten alınan fruktoza göre çok daha düşüktür.

Rafine şekeri azaltmak istiyorsanız, etiketleri okumaya başlamalısınız. Doğal besin diye satılan yiyecekler bile çok büyük miktarlarda şeker içerebilir.

Özetle; Aşırı şeker tüketimi, göbek ve karaciğerdeki aşırı yağın en önemli faktörü olabilir. Bu durum şekerli meşrubatlar için özellikle geçerlidir.