Beslenme

Beta Alanin Hakkında Her Şey (Bilim Ne Diyor?)

Nasıl Çalışır?

Kaslarda histidin düzeyleri genellikle yüksektir ve beta alanin düzeyleri düşüktür; bu ise karnosin üretimini sınırlar (1, 4).

Beta alanin takviyesi kullanımının, kaslardaki karnosin düzeylerini %80 oranında artırdığı gösterilmiştir (4, 5, 6, 7, 8).

Karnosin, egzersiz sırasında şu şekilde etki eder:

  • Glikoz parçalanır: Glikoliz, yüksek şiddetli egzersizde ana enerji kaynağı olan glikozun parçalanmasıdır.
  • Laktat üretilir: Egzersiz yaparken kaslarınız glikozu parçalayarak laktik aside dönüştürür. Bu, laktata çevrilir. Laktat ise hidrojen iyonları (H+) üretir.
  • Kaslar daha asidik hale gelir: Hidrojen iyonları, kaslarınızdaki pH düzeyini azaltarak bunların daha asidik hale gelmesine neden olur.
  • Yorgunluk başlar: Kaslardaki asidite, glikozun parçalanmasını engeller ve kasların kasılma kabiliyetini azaltır. Bu, yorgunluğa neden olur (8, 9, 10).
  • Karnosin tampon vazifesi görür: Karnosin, aside karşı tampon işlevi görerek yüksek şiddetli egzersiz sırasında kaslardaki asiditeyi azaltır (8, 11).

Beta alanin takviyeleri, karnosin düzeylerini artırdığı için, egzersiz sırasında kasların asit düzeylerinin azalmasına yardımcı olur. Bu genel yorgunluğu azaltır.

Özet: Beta alanin takviyeleri, yüksek şiddetli egzersiz sırasında kaslarınızdaki asiditeyi azaltan karnosini artırır.