En Büyük CrossFit Hataları
Box’a adım atan her sporcu, maksimum performans için bu yaygın görülen yedi hatadan kaçınmalı.
1) Temel Oluşturmadan Kipping Yapmak
CrossFit tutkunları barfiks, şınav, hand stand ve dip yaparken ivme kazanmak için patlayıcı güçlerini kullanırlar. Buna “kipping” denir. Nedeni ise CrossFit’te hızın her zaman çok önemli olmasıdır. Örneğin kipping barfikste bara asıldıktan sonra önce bacaklar geriye savrulur. Daha sonra öne doğru gelirken bu hareketin ivmesini kullanarak vücut yukarı çekilir ve bu şekilde bir döngü yaratılarak harekete devam edilir. Ancak gerekli kasları yeterince güçlendirmeden ve klasik barfiks hareketinde yeteri kadar başarılı olmadan buna geçmek, sakatlıklara davetiye çıkarmak anlamına gelir. Özellikle omuz eklemleri ve rotator kaf bölgesi bu şekilde büyük bir risk altına sokulur. Aynı şey saydığımız diğer hareketler için de geçerli.
DÜZELTİN Kipping barfikse geçmeden önce vücudunuzu sabit tutarak ve sadece kollarınızla kendinizi yukarı çekerek, en az beş tekrar barfiks yapabiliyor olmalısınız. Bu konuda bir sorununuz yoksa kipping versiyonuna geçebüirsiniz. Diğer hareketlerin de klasik versiyonlarını yapabüdiğinizden emin olunca kipping’e geçin.
2) WOD Seçmek
Tüm antrenman programlarında başarıya ulaşmanın anahtarı istikrardır. Sadece işinize gelen WOD’lari seçmek ve o antrenmanları yapmak ise istikrar kuralını ihlal etmek anlamına geliyor. CrossFit’e yeni başlayan sporcuların çoğu o günün WOD’una bakıp, bazı hareketlerde çok iyi olduklarını düşününce hevesle yapıyorlar. Ancak kendilerini yetersiz gördükleri hareketleri içeren WOD’ları gördüklerinde o günü pas geçiyorlar. Kaçınılan hareketlere en iyi örnek ise double-under egzersizidir.
DÜZELTİN CrossFife yeni başladıysanız ve istikrarlı bir sporcu olmak istiyorsanız, haftada 2-3 kez antrenman yaparak işe başlayın. Bu üç antrenmanın da CrossFit’te yer alan hareketlerin büyük bölümünü içermesi; bununla birlikte güçsüz yanların kuvvetlenmesi için özel çalışmalar yapılması gerekir. Zayıf noktalar güçlendikten sonra haftada 4-5 antrenmana geçilebilir. Son olarak, haftada sadece bir gün CrossFit yapıyor ve programınıza uymuyorsanız, sadece vücudunuzu cezalandırıyorsunuz demektir. Bu şekilde asla hedeflerinize ulaşamazsınız.
3) Tüm Gücünü Ortaya Koymamak
CrossFit programına sadık kalmamanın yanında yapılan en büyük hatalardan bir diğeri, yapılan antrenmana kendinizi tamamen vermemektir. Odaklandığınız tek şey bir hareketi bir an önce bitirip diğerine geçmekse ve aklınızdaki tek şey süreyse, yaptığınız gerçek bir CrossFit antrenmanı olmaz. Bu spor disiplini size nasıl daha iyi hareket edebileceğinizi, daha güçlü ve daha çevik olabileceğinizi öğretir. Bu hedeflere ulaşmak içinse her WOD’a gerçekten hazır ve kararlı olarak başlamanız gerekiyor. Ne kadar gönülsüz yaparsanız, antrenmanın ortasında yere serilmeniz o kadar olası, bizden söylemesi.
DÜZELTİN Özellikle yeni başlayanların spor salonuna tam vaktinde, hatta biraz daha erken gitmesi gerekir. Sürekli geç kalmak isteksizliğin göstergesidir. Bunu birlikte çalıştığınız insanların geliş saatlerini ve adanmışlıklannı kıyaslayarak da gözlemleyebilirsiniz. Vaktinde giderseniz hem gerektiği kadar ısınabilirsiniz hem de antrenmana hazırlanma Susatınız olur. Eğer antrenmanın bir an önce bitmesi için acele ederseniz, sakatlanma riskinizi de artırırsınız.
4) Antrenmana Değil, Rekabete Odaklanmak
Rekabet ruhu CrossFit’in özünde var. Limitlerinizi zorlayarak kişisel rekorunuzu kırmak ya da antrenman arkadaşlarınızla mücadele etmek güzeldir. Ancak esas olan yine de antrenmanın kendisidir. Her antrenman sizin için daha kısa sürede daha çok tekrar yapmak üzerine bir yarışsa, hakkım veremiyor olabilirsiniz. Antrenman ve yarış kavramlarım birbirinden ayrı tutmak çok önemli. Rekabetin bir yeri ve zamanı vardır; bunu her antrenmana dahil ederseniz sonuç aşıı antrenman, sakatlık ve yanlış teknik olabilir.
DÜZELTİN Biraz yavaşlayın. Belki WOD süreniz artacak, ancak hareketleri daha doğru ve etkili yapıp zayıf noktalarınızı güçlendirmek için buna değer. Bir hareketi ne kadar doğru formda yaparsanız, fitness seviyenizi o kadar yükseltirsiniz. Örneğin squat hareketini ele alalım. Eğer bel bölgeniz tam bir squat yapmak için yeteri kadar esnek değilse, hareketin hakkını veremezsiniz. Belinizin hareket kabiliyetini geliştirmek, belli bir sürede daha çok squat yapmanızdan çok daha önemlidir. Sürekli yanş halinde olursanız düzeltmeniz zorlaşır.