Beslenme

Glutamin Hakkında Her Şey (Bilim Ne Diyor?)

Glutamin Nedir?

Glutamin bir aminoasittir. Aminoasitler vücutta birçok rol oynayan moleküllerdir.

Bunların temel amacı, proteinler için yapı taşı işlevini görmektir.

Proteinler organlar için çok önemlidir. Bunların ayrıca kanda maddeleri taşımak ve zararlı virüsler ve bakterilerle mücadele etmek gibi başka fonksiyonları da vardır (1).

Diğer birçok aminoasit gibi, glutamin de iki farklı türde bulunur: L-glutamin ve D-glutamin.

Bunlar hemen hemen aynıdır ancak moleküler dizilişleri biraz farklıdır (2).

Glutaminin besinlerde ve takviyelerde bulunan türü L-glutamindir. Bazı takviyeler bunu “L-glutamin” olarak belirtir, bazıları ise daha kapsamlı bir terim olan “glutamin”i kullanır.

L-glutamin, protein yapımı ve başka fonksiyonları yerine getirmek için kullanılırken; D-glutamin canlı organizmalarda nispeten önemsiz gibi görünmektedir (3, 4).

L-glutamin vücudunuzda doğal olarak üretilebilir. Aslında bu, kanda ve diğer vücut sıvılarında en çok bulunan aminoasittir (5, 6).

Ancak vücudunuzun glutamin ihtiyacının, onu üretme kapasitesinden daha fazla olduğu zamanlar vardır (7).

Bu nedenle, duruma göre gerekli bir aminoasit olduğu düşünülür. Yani yaralanma ya da hastalık gibi bazı durumlarda diyet yoluyla alınması gerekir (8).

Ayrıca, glutamin bağışıklık sistemi ve bağırsak sağlığı için önemli bir moleküldür (9).

ÖZETLE

Glutamin önemli bir aminoasittir. L-glutamin, bunun besinlerde, takviyelerde ve insan vücudunda bulunan türüdür. Glutamin, vücudunuzdaki proteinlerin bir parçasıdır ve bağışıklık fonksiyonu ve bağırsak sağlığı ile ilişkilidir.